علاقه به بقاء و عشق به زندگی از خصایص جدانشدنی هر انسان است و میل به جاودانگی بهصورت فطری در نهاد هر انسانی وجود دارد. با این حال یکی از افکاری که همیشه روح آدمی را رنج داده، تصور مردن و ترک دنیا و لذایذ آن است. حال چه میشود که «انسانِ شیفتهی دنیا» تا مرز دل کندن از آن پیش میرود؟
رشد فردگرایی، کاهش نقش دین و اعتقادات مذهبی در دنیای معاصر امروز؛ موجب رویارویی تعداد زیادی از افراد با مشکلات روانی، ناراحتیها و شکستهای مختلف در زندگی شده؛ تا حدی که منجر به از دست دادن تحمل و عزت نفس در برخی از افراد میشود، انگیزههای بقاء را از آنان میگیرد و زندگی را در دید آنان بیمعنا میکند، تاجایی که فرد تصمیم میگیرد به زندگی خود پایان دهد.
خودکشی؛ تجاوزی علیه دیگران
خودکشی به عنوان رفتاری ناهنجار، زیانآور و غیرقابل جبران، یکی ازعلل عمدهی مرگ انسانها در طول تاریخ است؛ مرگی دردناک که پریشانی، خجالتزدگی و سردرگمی را در بین دوستان، خانواده و جامعه به ارمغان میآورد.
حادثهی خودکشی در زندگی اطرافیان فردی که اقدام به خودکشی کرده، تأثیر سهمگین و مخوفی دارد که تا آخر عمر بار آن را بردوش میکشند. این عواقب تنها به ازدستدادن آن فرد نزدیک منتهی نمیشود؛ بلکه احساس عذاب وجدان ناشی از اینکه چرا نتوانستند در جهت جلوگیری از آن اتفاق اقدام کنند، تا آخر عمر گریبانگیر اطرافیان خواهد بود و هرگز فراموش نخواهد شد. شاید اینگونه به نظر برسد که خودکشی منحصرا نابودی تنها یک نفر است؛ اما این اقدام، به مثابه تجاوز علیه افراد دیگر، واقعیتی دردناک و هولناک است که ضربهی عمیقی بر پیکر خانواده و جامعه وارد میسازد.
گناهی که جرم نیست…
نظامهای حقوقی در مورد خودکشی، رویکردهای یکسانی درپیش نگرفتهاند؛ در بیشتر کشورها، خودکشی رفتاری مجرمانه ولی درعین حال دارای مجازات مستقلی نیست. در حقوق ایران قانونی که خودکشی و یا شروع به آن را مورد جرمانگاری قرار داده و برای آن واکنش اجتماعی مناسبی در نظر گرفته باشد، وجود ندارد؛ بنابراین خودکشی به تنهایی جایگاهی برای بررسی علمی در حقوق ندارد. از آنجاییکه خودکشی مخل نظم عمومی است؛ تمام ادیان و مذاهب این عمل را نهی کردهاند. دین مقدس اسلام خودکشی را گناهی نابخشودنی دانسته و آن را در زمرهی گناهان کبیره قرار داده است و مرتکب را مستوجب عقاب و کیفر اخروی میداند.
با توجه به اینکه اِعمال کیفر نسبت به شخص خودکشی کننده، فاقد جنبهی پیشگیری است وهر نوع عکسالعمل قانونی، موجب لطمهی مادی و معنوی خانواده و بستگان خواهد شد، عدم جرم انگاری پدیدهی خودکشی توسط قانونگذار امری مثبت تلقی میشود؛ اما زمانی که خودکشی منتهی به مرگ نشود ممکن است عمل وی تحت عناوین دیگری قابل مجازات باشد. در این باره ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی اظهار می دارد که: «هر کس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد، موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد». از سوی دیگر، خودکشی و آسیب به خود، در دین مبین اسلام یک فعل حرام است. در همین راستا ماده ۶۳۸ قانون مذکور بیان می کند: «هر کس علناً در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی کند، علاوه بر کیفرعمل به حبس از ۱۰ روز تا ۲ ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود»؛ لذا اگر کسی در مرئی و منظر عموم دست به خودکشی زند اما اقدامش منتهی به مرگ نشود، از باب انجام فعل حرام در انظار و اماکن عمومی، قابل مجازات است. به نظر میرسد تعمیم این مواد به خودکشیهای ناموفق از جهت بازدارندگی، مثبت و از جهت آثار زیان بار بر شخص مرتکب، منفی تلقی میشود.
در نهایت با توجه به رویکرد قانونگذار در قانون مجازات جدید مبنی بر اینکه هر جرمی لزوماً منجر به مجازات نخواهد شد؛ شاید بهترین و موثرترین واکنش قانونگذار در خصوص مواجهه با خودکشیهای ناموفق تعیین اقدامات تأمینی و تربیتی در جهت بازپروری شخص میباشد.
Indeed, many people (myself included) will have a propensity to make up research papers with very little or
Besides this, it’s likewise
Most affordable-papers.net websites allow you to download as many newspapers as you require for free.
important that you read over your article before writing it and proofread it before submitting it to the editors.
no prior information or investigation of the subject matter available.
بدون نظر
درج نظر لغو